torstai 5. syyskuuta 2013

Etänä englantia! Ja vähän muutakin...

Etänä englantia? Vai matematiikkaa? Ruotsi jäi kesken, tai ainakin siitä on huono arvosana, se pitäisi yhteisvalintaan mennessä korottaa. Mitä oikein teen?

Ajankohtaisia kysymyksiä, joita moni nuori tällä hetkellä pohtii. Yhteisvalinta ei tuonut opiskelupaikkaa, tai haku ei edes onnistunut puuttuvan perusopetuksen todistuksen takia. Syksyn alku tuo tullessaan työpajojen ja etsivien lisääntyneet yhteydenotot: "Meillä olisi täällä yksi nuori..."

Moni havahtuu arvosanakorotuksiin tässä vaiheessa, kun koulut alkavat. Niillä muilla. Itse kun jäi tällä kertaa ilman sitä omaa koulupaikkaa. Halu korottaa arvosanoja on kova, mutta on kuitenkin vähän epäselvää, mitä tehdä ja millä tavalla. Myös tätä ohjausta ETÄNÄ-hankkeella pyritään kehittämään.  Tällä hetkellä suurin osa aikuisten perusopetuksen opiskelijoistamme opiskelee muualla kuin opistolla. Ihan täysin itsenäisesti, tai tuettuna esimerkiksi työpajoilla tai Etsivä-nuorisotyön kautta. Miten vain, oppilaitoksesta tulenvan ohjauksen merkitys on tärkeä etäopiskelijalle.

Hankkeen puitteissa ollaan tekemässä sähköistä etäopiskelun opasta, joka ihan konkreettisesti neuvoo aikuisten perusopetuksesta kiinnostuneita, tai jo siinä opiskelevia opiskelussa eteenpäin. Eli mitä tehdä, jos sitä englannin numeroa haluaa korottaa. Tai matematiikan. Tai ruotsin. Tavoitteena on, että opas olisi kaikille helposti saatavilla ja että siinä vastattaisiin niihin yleisimpiin kysymyksiin, joita etäopiskelu aikuisten perusopetuksessa herättää. Tarkoituksena on myös tehdä havainnollistavia videoklippejä opintojen tueksi.

Laitetaanpa tähän pienenä maistiaisena jo keväällä valmistunut klippi englannin opiskelusta aikuisten perusopetuksessa. Näin apopin yhteysopettajan näkökulmasta klippi on toiminut tosi hyvin: se vastaa juuri niihin kysymyksiin, joita uusi englannin opiskelija yhteyshenkilöineen usein esittääkin. Tämä klippi on jo monta kertaa ollut "tositoimissa" ja opastanut uutta englannin opiskelijaa yhteyshenkilöineen opinnoissa alkuun.


Englantia aikuisten perusopetuksessa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti