torstai 3. lokakuuta 2013

Viisaat päät yhteen!

Eilen opistolla kokoonnuttiin porukalla pohtimaan aikuisten perusopetuksen etäsuorittamisen käytäntöjä ja erityisesti opintojen ohjauksen roolia. Paikalla oli aikuisten perusopetuksen opettajia ja opiskelijoiden yhteyshenkilöitä eri työpajoilta ja etsivästä nuorisotyöstä. Ihan mukavasti olivat työpajoiltakin ihmiset päässeet irroittautumaan työtehtävistään koko päiväksi, meitä oli tehokas 12 hengen tiimi pähkäilemässä aikuisten perusopetuksen etäkuvioita.

Oli hienoa, kun kerrankin saman pöydän ääressä oli opettajia ja yhteistyötahojen edustajia eri paikoista. Kokemuksia lensi ilmassa siis monesta eri näkökulmasta. Aluksi käytiin läpi ETEVÄKSI-hankkeen aikana syntynyttä ohjatun etäopetuksen mallia ja siihen tulikin muutamia viilauksia käytännön kokemusten kautta. Esimerkiksi kurssin AC-aloituspalaverin pitämisen ajankohtaa voisi siirtää myöhäisemmäksi, jolloin sitä voisi käyttää paremmin myös opintojen ohjauksen työkaluna: Miten menee, miten sujuu? Mikä on ollut vaikeaa? Tai numeropalvelun sanoin - Kuinka voin auttaa?

Opintojen ohjaukseen myös paneuduttiin. Siinä riittääkin haastetta. Opintojen ohjaus on meidän tehtävämme, yhteyshenkilöt ovat opiskelijan tukena tekemässä tärkeää työtä, mutta heidän harteilleen opintojen ohjausta ei saa sälyttää. Opettajamme kuitenkin ovat ison haasteen edessä, sillä opiskelijajoukko on varsin heterogeenistä ja haastavaa myös siltä osin, että motivaatio koulua ja opiskelua kohtaan ei ole aina paras mahdollinen. Eikä ohjauksellisesti pieni haaste ole sekään, että opiskelija on reilun sadan kilometrin päässä, eikä opettaja tapaa häntä kasvokkain kertaakaan...

Hyviä aineksia saatiin kuitenkin opintojen ohjauksen keitokseen. Nyt onkin tarkoituksena nostaa kattila tulille ja alkaa saaduista aineksista kypsyttelemään jotain tuotosta.

Kiitos kaikille mukana olleille!




Osa porukasta kuvassa. Ei koko päivä ihan näin totisissa merkeissä mennyt...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti